Imofinder Imobiliare - Blog imobiliare

Drepturile Chiriasului


        Daca va ganditi sa inchiriati un spatiu trebuie sa stiti ca si dumeavoastra, ca si chirias aveti drepturi. Aceste drepturi pot fi gasite, mai amanuntit, in Legea locuintei nr. 114/1996. In articolul de fata vom vorbi despre o parte din ele. Trebuie mentionat ca este de o importanta majora, ca inainte de-a inchiria o locuinta sa faceti un contract legal cu proprietarul.

 

       Ca si chirias aveti dreptul de-a primi locuinta, impreuna cu toate accesorile si functiile sale, care trebuie sa se afle intr-o stare buna de folosire. Locul trebuie sa fie in stare corespunzatoare, iar chiriasii au dreptul de-a folosi partile si instalatiile de folosinta comuna ale cladirii potrivit cu destinatia fiecaruia. Proprietarul trebuie sa se asigura ca acestea functioneaza corect si sa efectueze reparatiile care sunt necesare pentru functionare corespunzatoarea a acestora. Dar, trebuie sa tinem cont ca reparatiile locative, rezultate din folosinta obisnuita a bunului, va fi suportata de chirias. Un chirias are dreptul la o scadere proportionala a chiriei, daca lucrurile nu sunt remediate. Insa proprietarul nu raspunde pentru neregulile care nu au fost reclamate.

       Daca va doriti sa faceti schimbari in locuinta, trebuie sa aveti in vedere de articolul 26. Aici gasim urmatoarele reglementari: chiriasul poate subinchiria, modifica sau imbunatati locuinta detinuta, numai cu acordul prealabil scris si in conditiile stabilite de proprietar. Aveti dreptul de a a stabili o zi de comun acord cu proprietarul pentru eventuale reparatii sau inspectii ale spaţiului. Aveti dreptul de-a fii rambursat pentru orice reparatii efectuate care sunt responsabilitatea proprietarului.

       Aveti dreptul la linistita si utila folosinta a bunului. Chiriasul are dreptul de folosinta exclusiva a locuintei, totusi daca exista mai multi chiriasi cu totii vor avea acest drept. Aveti dreptul sa primeti musafiri care sa ramana in locuinta pentru perioade scurte de timp. Totusi, in cazul in care acest lucru a fost interzis in mod explicit de catre proprietar, prin contract, nu mai e posibil.

       Alte drepturi includ: posibilitatea de-a contacta proprietarul in orice moment rezonabil, de-a permite acestuia sa intre sau nu in locuinta. Daca doriti puteti folosi un chitantier pentru plata chiriei.

      Daca decideti sa reziliati contractul fie dumneavoastra, fie proprietarul, aveti dreptul la un preaviz de 60 de zile, daca nu s-a specificat altfel in contract. Aveti posibilitatea si dreptul de-a deferi orice litigiu Comisiei pentru Inchirieri rezidentiale private (PRTB).

      Majoritatea clauzelor se fac prin intocmirea contractului. Articolul 21 spune ca inchirierea se face pe baza acordului atat a chiriasului, cat si a proprietarului, contractul va contine date legate si de: valoarea chiriei sau reguli de modificare a acesteia; conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate, sau alte clauze pe care le puteti stabili atunci.