Imofinder Imobiliare - Blog imobiliare

Modificari ale impozitului pe cladiri

 

        Din acest an, exista schimbari destul de mari in ceea ce priveste modul prin care se face impozitarea pe imobile. Aceste schimbari au aparut odata cu intrarea in circulatie a noului Cod Fiscal, din 1 Ianuarie 2016. Noul Cod aduce schimbari in modul prin care se face calculul impozitului pe cladiri, acesta se va calcula urmarind destinatia cladirii (rezidentiala sau nu). In trecut acest calculul se facea in functie de detinator (persoana juridica sau fizica). Aceasta schimbare in impozitare va produce taxe de pana la 10 ori mai mari pentru persoanele fizice cu locuinte folosite in scop comercial.

        Fiind cetateni ai Romaniei avem obligatia de-a plati anual un impozit pentru locuinta. Pana acum fiecare impozit se calcula urmarind detinatorul (fizic sau juridic), insa din acest an se urmareste scopul cladirii, cel de rezidenta care permite omului sa locuiasca in acel spatiu, sau cel ecomomic in care se afla firme, birouri, sedii. Astfel, din acest an, o persoana fizica care detine o cladire cu scop economic va fi nevoita sa plateasca mult mai mult pentru impozit, de la dublu sumei pana la de 10 ori mai mult. Ministerul Finantelor sustine ca prin aceste schimbari, mediul de afaceri va fi mai promovat mai corect.

       Pentru cladirile rezidentiale impozitul va fi calculat si se va situa intre cotele 0.08% si 0,2%. Impozitul pentru cladiri nerezidentiale se calculeaza prin aplicarea unei cote intre 0,2-1,3%, in functie de decizia consiliului local asupra valorii cladirii. Daca cladirea nerezidentiala este folosita in domeniul agricol, impozitul se va calcula aplicand o cota de 0,4% asupra valorii impozabile. Daca aveti o cladire mixta, atunci impozitul se va calcula insumand: impozitul pe suprafata nerezindetiala cu cel de pe suprafata rezidentiala. O noua schimbare pe care o aduce codul este ca impozitul aplicat cladirilor care nu au fost re-evaluate va scadea.

       O alta schimbare care apare este disparitia impozitului suplimentar pe care il plateau detinatorii a mai multor case. Proprietarii a mai multor locuinte nu vor mai plati impozitul suplimentar, de exemplu impozitul suplimentar era cu 65% mai mare pentru cei care detineau o a doua cladire. De asemenea, a disparut si prevederea referitoare la cresterea impozitului pentru cladirile utilizate ca locuinta a caror suprafata depaseste 150 mp.

        In concluzie, Noul Cod Fiscal nu afecteaza firmele atat de mult, insa schimbarile afecteaza puternic persoanele fizice care detin locuinte folosite in scop comercial.