Imofinder Imobiliare - Blog imobiliare

Programul Prima Casa 2016

prima casa 2016

        Programul Prima Casa este unul din cele mai populare programe derulate de statul roman. Programul Prima Casa acopera peste jumătate din totalitatea creditelor imobiliare din Romania, ceea ce plasează statul roman în prima pozitie a garantilor ipotecari din Europa raportat la dimensiunea pietei. Acest program a fost infiintat de guvern in 2009 fiind o masuta anti-criza si pentru a sustine sectorul economic. Principalul obiectiv este de-a stimula activitatea de creditare si sectorul constructilor, deasemenea s-a urmarit beneficiul economic si noi locuri de munca.

         Acest program faciliteaza accesul populatiei la credite imobiliare, statul garanteaza 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca bancile sa acorde credite mai ieftine. In 2015 au fost acordate 31.000 de credite prin intermediul bancilor, numarul fiind cel mai mare din ultimi ani. Programul va continua si in 2016, insa exista cateva noi reglementarisi schimbari.

Pentru a beneficia de acest program solicitantul nu trebuie sa detina sau sa fi detinut nici-o proprietate sau locuinta mai mare de 50mp, individual sau in comun, exceptand cotele parti din locuinte dobandite prin mostenire. O alta conditie presupune ca solicitantul sa detina avansul minim necesar si sa constituie un depozit colateral egal cu dobanda pe 3 luni. Solicitantul nu va putea instraina locuinta pe o perioada de 5 ani de la achizitie.

        Pentru a obtine un credit clientul trebuie sa colaboreze cu una din bancile participante in program. Sa faca un dosar cu documentatia necesara si se trimite la Fondul National de Garantare, daca dosarul este acceptat cele 3 parti implicate: clientul, banca si Fondul de garantare, pot sa semneze contactul. Fondul poate insa sa respinga sau sa retrimita dosarul bancii. Fiecare banca are si conditii de creditare de care trebuie sa tineti cont. Programul a fost modificat prin ordinul nr.1119/2015 din 28 septembrie 2015, astfel incat si cei care au mai beneficiat in trecut de program sa se poata re-inscrie pentru a achizitiona o proprietate cu suprafata utila mai mare, cu conditia ca locuinta initiala si creditul acordat sa fie lichidate.

         Programul Prima Casa a avut un succes deosebit in anul 2015, cererea crescand cu aproximativ 50%. Insa pentru anul urmator bugetul alocat acestui program a scazut considerabil, fiind mai specifici bugetul a fost redus la jumate, adica la 1,5 miliarde de lei. Astfel numarul celor care vor beneficia de program va fi mai mic in anul urmator. Specialistii sustin ca fondurile se vor termina inca inainte de jumatatea anului viitor. Totusi vestea buna este ca rata dobanzii ROBOR scade de la 2,5% la 2%, deci beneficiari vor avea de platit mai putin ca in anii trecuti.

         In consecinta, Programul Prima Casa, care a acordat aproape 170.000 de locuinte romanilor pana acum, continua si in 2016. Insa beneficiarii vor fi mai putini, dar deasemenea vor avea de platit mai putin.